Аюрведични съвети за по-свежо лято

Как да внесем повече хлад и свежест в летния си дневен режим?

Лятото е в разгара си. Сезонът на горещините, морските приключения, вълнуващите пътешествия и разхлаждащите напитки тече с пълна сила. Сега е най-прекрасното време от годината, когато можем да се насладим на повече свободно време, усмихнати дни и безбрежно съществуване. Но дали лятото се понася еднакво добре от всички ни? Ето гледната точка на Аюрведа по този въпрос.

Аюрведа разглежда лятото като Питта сезон, в който елементите огън и вода са доминиращи. Питта е гореща, проникваща, лека, течна, движеща се свободно, леко мазна. Тези Питта характеристики се засилват в природата, което води до натрупването им и в нашите тела. Увеличената Питта може да ни се отрази по няколко начина, изразяващи се в акумулиране на прекомерна топлина, обриви, акне, пептична язва, киселини в стомаха, хиперактивност, диария, конюнктивити, проблеми с бъбреците, цистити, разстройство, инфекции, възпаления, чернодоробни и кръвни заболявания, както и в повече раздразнителност, гняв и избухливост.

Най-силно податливи на тези сезонни промени са представителите именно на Питта доша, тъй като те имат по рождение достатъчно количество огнена енергия, която лесно може да бъде възпламенена. За повечето от тях лятото се оказва един доста труден за оцеляване сезон заради силните горещини и непрестанното потене. Ето защо е необходимо да бъдат направени някои промени в хранителния режим и двигателните практики през лятото, които в известна степен се отнасят и за останалите две доши – Вата и Кафа.

Храните и напитките, които е добре да се консумират през лятото според Аюрведа, трябва да са сладки, горчиви и стипчиви. Такива са оризът басмати, млечните произведения, сладките плодове, суровите салати, зелените листни зеленчуци като рукола, маруля, босилек, цикория, магданоз, кориандър. Краставиците са изключително полезни през този период поради охлаждащата си природа и голямото си водно съдържание. Други подходящи зеленчуци са тиквичките, аспержите, зелето, броколите и бамята. От плодовете удачни са сладките и сочни като диня, пъпеш, манго, както и боровинки, малини, къпини, като условието е да се консумират винаги като самостоятелна храна и да не се смесват помежду си. От мазнините най-добри са зехтина и кокосовото масло, заради охлаждащите си качества.

От хранителните продукти в забранения летен списък поради силното си загряващо действие попадат: алкохол, люти чушки, патладжани, домати, чесън, сух джинджифил, черен пипер, ферментирали храни, силно пикантни и горещи храни, тежки червени меса, синапено масло, кафе и меласа.

Важно е да се доставя постоянна хидратация на тялото чрез прием на достатъчно количество вода и други охлаждащи напитки, които обаче не трябва да са ледени, а да са само леко охладени. В противен случай храносмилателният огън би могъл да бъде сериозно шокиран, което ще провокира редица храносмилателни смущения. Поради тази причина Аюрведа борави с други средства за разхлаждане, каквито са прясната кокосова вода, чай от мента, роза или хибискус с лайм, сок от алое и не на последно място ласи – безкрайно вкусна напитка, която прилича на айран, но е приготвен с подправки, които имат за цел да противодействат на слузообразуващия ефект на млякото.

Лятото е най-активният сезон, през който тялото ни се поти, като по този начин организмът ни успява да се справи с регулирането на телесната температура. Заедно с потта обаче навън се изхвърлят ценни минерали, които е добре веднага да бъдат набавени. Като безценен източник на такива минерали Аюрведа посочва кокосовата вода, защото се смята, че тя има много голямо сходство с плазмата и кръвта. Тя се препоръчва също така за по-бързо възстановяване след дълги и изтощителни пътувания, при големи часови разлики, след тежки заболявания.

Освен отвътре тялото би могло да бъде охлаждано и отвън чрез самомасаж с кокосово масло и зехтин. Етерични масла като лавандула, сандалово дърво, жасмин, лотос и гардения също са много подходящи добавки. При изгаряния и слънчева алергия тялото е добре да се третира с розова вода или гел от алое вера. Охлаждащ ефект има и пастата от сандалово дърво, която има прекрасен аромат и може да се апликира на цялото тяло. При прегряване главата се обработва с кокосово масло, на което се предписват дори чудодейни качества. За него в Индия казват, че ако достатъчно дълго се упорства с употребата му, е в състояние да превърне белите коси отново в черни.

През лятото е добре дневните активните физически активности да се понамалят. Да се наблегне повече на водните спортове, на ранните утринни разходки в росната трева, на престоя край вода, в планина, край зеленина и прохлада. Да се медитира над вода, да се практикува по-бавна йога, да се любуваме на течаща вода, фонтани, на нощното звездно небе и луна. Да носим леки, прохладни дрехи от естествени материи. Да избягваме активните и затоплящи цветове като червено, оранжево и жълто. Да се наблегне на бяло, светло синьо и нежно розово.

Всички тези съвети касаят предимно хората с ясно изявена Питта конституция. Те веднага ще се разпознаят в това, че трудно понасят летните горещини. Смесените типове, в които също присъства огнената характеристика, също биха могли да намерят ползи за своето балансиране, позовавайки се на горните правила. За останалите „студени” доши – Вата и Кафа нещата стоят по малко по-различен начин.

За Вата типовете лятото може би е единственият сезон, през който те най-после ще почувстват, че могат да се загреят, ще се насладят на затоплените си крайници, които иначе обичайно са студени и може би ще могат от време на време да си позволят по някой друг суров плод и зеленчук, без това да предизвика сериозен дисбаланс. От плодовете за тях най-подходящи са малините, мангото и авокадото, от зеленчуците – бамята и тъмно зелените тиквички. Ако консумират салати, то нека да бъдат добре омаслени. Като цяло не бива да прекаляват със суровата храна, защото това ще ги изстуди и доведе до дисбаланс. Да продължават да се омасляват чрез самомасаж със сусамово масло, за да противодействат на сухотата. Вечер е добре да си приготвят зеленчуци, които са леко задушени с подправки и са омаслени с гхии. Да избягват климатиците, вентилаторите, както и непрестанните пътувания и премествания в пространството.

Кафа типовете са представители на „студена” доша и те вероятно през лятото също биха се почувствали добре. Точно това е момента да излязат от зимната и пролетната си летаргия и да се провокират да бъдат по-активни във всеки един смисъл. Спането на твърдо, лагеруването на палатка, активните спортове, излагането на слънце, разбира се не прекалено, дългите походи в планината са все активности, които биха ги накарали да се разведрят и събудят за нов живот. По отношение на хранителния режим не бива да забравят, че за тях сладката и сочна храна не е подходяща, което означава, че не бива да прекаляват със сочните и сладки плодове като дини и пъпеши например. Да не правят разтоварителни режими с много течности, особено сладки, а по-скоро да се ориентират към проста зеленчукова храна като аспержи, магданоз, зелен фасул, праз, плюс амарант, ориз басмати, сайтан, боб мунг. Да се насочат към по-активна йога.

Каквато и доша да си, не забравяй да се наслаждаваш на прекрасното лято, защото не остава много от него!

С любов,Ако ти е станало любопитно и темите, свързани с Аюрведа и йога са ти интересни, можеш да се включиш в месечния абонамент за статии и новини за предстоящи събития, директно на твоя email.

Абонирай се