Аюрведа е всеобхватна наука, която ни учи как да опознаем себе си и индивидуалните ни особености и да живеем в здраве, хармония и осъзнатост, съобразявайки се с естествените ритми на природата. За достигането на това равновесно състояние тя има холистичен подход, който работи на физическо, емоционално и ментално ниво.

Един много голям раздел от Аюрведа е свързан с храната и начините, по които тя се приема и приготвя. Храната е толкова важна част от нашето ежедневие, че на практика изборите й могат да предопределят в голяма степен не само нашето физическо състояния и здраве, а и нашата цялостна нагласа към света. В Аюрведа храната е на особена почит, защото тя е основен инструмент, чрез който можем да повлияем на състоянието на дошите ни. Чрез нея твърде охладената система би могла да се затопли, сухотата да се пребори с повече омасляваща храна, а свръх количеството топлина да бъде погасено чрез охлаждащи храна и напитки.

Една от най-съществените особености на аюрведичната храна е, че е изцяло съобразена с индивидуалната ни конституция (доша). Когато определим коя е тя чрез аюрведичен тест, посещение при аюрведичен доктор или задълбочен самоанализ и оценка, тогава, прилагайки принципа на противоположностите, ще можем да подбираме така храната си, че да поддържаме здравето си в едно равновесно състояние. Много често обаче се оказва, че това не е никак лесна задача, било поради недостатъчно познание по темата, поради недостатъчни кулинарни умения или просто защото ни се струва твърде сложно да навлезем в дебрите на тази така дълбока материя.

Съществува безкрайно море от информация и е трудно човек да отсее, разбере и приложи нужното. Ето защо реших да създам тези обучителни кулинарни курсове, които са добре балансирани по отношение на теория и практика. Чрез тях ще имаш възможност да се запознаеш с базовите понятия в Аюрведа, да разбереш взаимовръзките между петте елемента, вкусовете, дошите и избора на подходяща храна, спрямо състоянието, конституцията и  настъпващите сезонни промени.

Много вероятно е да се влюбиш във вълшебството на подправките и да осъзнаеш силата им да променят качествата на продуктите, а самите им аромати да те вдъхновят за безспирни кулинарни експерименти. Не обещавам, че ще се превърнеш в съвършен кулинарен майстор, но със сигурност ще придобиеш умения да приготвяш вкусна и питателна аюрведична храна за себе си и цялото семейство.

Форматът на курсовете може да бъде най-различен. Следи новостите в сектора Събития или се абонирай за месечния бюлетин тук, от който ще получаваш актуална информация за предстоящи курсове, подробната им програма и местата, където ще се проведат.

Ако имаш идея за съвместна работа, с радост ще я обсъдя с теб.