Аюрведичната билка Гугулу и нейните приложения

При какви състояния е подходяща и как се прилага билката Гугулу?

Гугулу е ключов компонент в древната индийска медицина Аюрведа. То представлява малко, трънливо дърво, което най-често се среща в Индия и по-конкретно в сухите райони на Раджастан и Гуджарат. Латинското му название е Commiphora mukul. То е цъфтящо растение от семейството на тамяновото дърво (Burseraceae). Произвежда смолист сок, известен като смола – гугулу, а екстрактът от тази смола се нарича гугулулипид. Смолистото вещество от гугулу се извлича от кората му чрез нарязване. Има аромат, подобен на този на смирна и се прилага в тамян и парфюми. При горене произвежда плътен дим, който се разпростира в помещенията на дома, като в религията се използва за прогонване на злите духове и за предпазване от зли очи.

Растението Гугулу има широк спектър на действие и е една от най-добрите субстанции в Аюрведа за предпазване от различни заболявания. Неслучайно носи това име, тъй като, преведено от санскрит, то буквално означава „този, който предпазва от заболяване“. То има противовъзпалително, антисептично, спазмолитично, слабително, газогонно, засилващо фагоцитозата действие, както и имуностимулиращo, увеличаващo броя на левкоцитите и отхрачващо действие. Стимулира функционирането на стомаха, щитовидната жлеза и матката.

Аюрведичната медицина разглежда тази билка като субстанция с горчив, стипчив, лют и сладък вкус, загряващо действие и лют послевкус. Природата й е лека, фина, проникваща, мазна и слузеста. Специфичното й действие се свързва с нейните добри подмладяващи качества, особено върху ракта дату (кръвта). Намалява Вата и Кафа, увеличава Питта. Рядко се предписва самостоятелно. Обикновено участва в комбинация с други билки, действащия в синергия с нея. Така се получават голям брой аюрведични формули, известни като гугулу съединения.

Аюрведичната билка Гугулу и нейните приложения

 

Как въздейства Гугулу върху организма?

&Детоксикира и подмладява

&Пречиства кръвта

&Поддържа здравословни нивата на холестерола

&Засилва Агни (храносмилателния огън)

&Регулира теглото

&Поддържа доброто състояние на ставите

&Естествен източник на антиоксиданти

&Поддържа имунната система

&Добра грижа за здравето на кожата

&Поддържа редовен менструален цикъл

&Заради силните си проникващи качества се използва като анупана – вещество, транспортиращо полезните съставки на билките до тъканите. Повече за анупаните, чети тук.

Гугулу и кръвоносната система

В Аюрведа се счита, че различните части от дадено растение въздействат по специфичен начин върху различните тъкани в тялото. Направен от сока на кората на дървото, Гугулу най-добре въздейства върху тъкани, съдържащи повече течна субстация в себе си, каквато е ракта дату (кръвта). Ето защо не е изненадващо, че Гугулу може да се похвали със способността си да подобрява притока на кръв и да повишава нейното качество. Много ефективно работи за пречистването на кръвта, като действа остъргващо на токсините, отложени в цялата кръвоносна система. Тонизира сърцето и поддържа артериите гъвкави. Гугулу има забележителната способност да балансира нивата на холестерола.

Гугулу и наднорменото тегло

Наднорменото тегло в аюрведичната медицина се разглежда като резултат от дисбаланса на Кафа доша. Поради лютивия, горчивия и стипчивия си вкус, загряващата си природа и лютия си послевкус, Гугулу помага за отстраняването на излишната Кафа от системата. Гугулу също така поддържа здравословната функция на щитовидната жлеза, която е свързана с обмяната на веществата и косвено с количеството на натрупаните мазнини. В този смисъл билката Гугулу има способността да засилва метаболитния огън в меда дату (мастната тъкан), което подпомага изгарянето на излишните мазнини. Гугулу като цяло разпалва агни (храносмилателния огън) и стимулира редовната елиминация. Също така представлява чернодробен стимулант, който се грижи за по-доброто усвояване на мазнините.

Гугулу и ставите

Когато става дума за заболявания на ставите, често пъти се касае за натрупването на ама (токсични остатъци) в тази тъкан. Детоксикиращите качества на Гугулу му позволяват да действа именно като агент, прочистващ и извеждащ токсините навън от ставите. Наред с това, поради смазващите си свойства Гугулу действа подмладяващо на ставната тъкан, като засилва отделянето на синовиална течност, смазва ставите, засилва ги и подпомага тяхното правилно движение.

Най-често прилагани аюрведични формули с Гугулу

Yogaraj Guggulu – тази синергична комбинация от билки е особено подходяща за изчистването на излишната Вата от тялото, особено когато тя е отложена в опорно-двигателната система. Тя е мощно детоксикиращо и подмладяващо средство, имащо афинитет към ставите, мускулите и нервите. Тази формула подпомага премахването на токсините от ставите и мускулите, както и подмладяването и заздравяването на скелетната и нервно-мускулната система като цяло.

Kaishore Guggulu – този препарат е особено подходящ за балансиране на Питта, особено когато се касае за нарушаване на опорно-двигателния апарат. Неговите основни съставки – гудучи, трифала и трикату, комбинирани с Гугулу, създават мощна детоксикация и премахват Питта, дълбоко вкоренена в тези тъкани. Също така действа за подхранването и правилното функциониране на ставите, мускулите и съединителната тъкан.

Punarnavadi Guggulu – тази формула е много полезна за изчистване на излишната Кафа от отделителната система, бъбреците, сърцето и ставите. Нейните основни съставки – пунарнава, трифала и трикату, когато се комбинират с Гугулу, създават мощна детоксикираща и подмладяваща комбинация, която подпомага премахването на течностите, като по този начин балансира елемента вода в организма и освобождава дълбоко вкоренената Кафа от тъканите. Тя също така поддържа лимфата и кръвта и насърчава тяхната здравословна циркулация, както и движението на ставите.

Triphala Guggulu – тази класическа аюрведична формула съчетава детоксикиращото и подмладяващото действие на трифала с дълбоко проникващото и почистващо действие на Гугулу. Тя прочиства сротите (фините каналчета, захранващи всяка тъкан) и премахва токсините от всяка тъкан. Този препарат е особено полезен за регулиране на теглото, защото разпалва агни (храносмилателния огън), подобрява метаболизма и освобождава излишната Кафа от системата. Поддържа цялостното здраве, като свежда до минимум натрупването на токсини в стомашно-чревния тракт, кръвта и ставите, подпомага правилното храносмилане и елиминиране.

Kanchanar Guggulu – тази комбинация от билки се използва предимно за справяне с дълбоките дисбаланси на Кафа и е особено благоприятна за щитовидната жлеза и лимфната система. Канчанар е много стягаща билка, която помага за изчистване на влажните и застоели качества на Кафа. При смесване с трифала, трикату и Гугулу се получава мощна комбинация за премахва излишната Кафа от тъканите. Бъдещото натрупване на Кафа също е сведена до минимум чрез тази формула, защото тя разпалва агни (храносмилателния огън) и насърчава здравословното елиминиране.

Gokshuradi Guggulu – това съединение има силен афинитет към пикочо-половата система, укрепва и тонизира бъбреците, пикочния мехур, уретрата, и репродуктивните органи. Балансира Вата, Питта и Кафа. Основната му съставка гокшура е известна с подмладяващото си действие върху бъбреците, простатата, както и върху цялата репродуктивна система.

Как се приема Гугулу?

Външна употреба на Гугулу – може да се приложи като паста върху кожата, ставите и засегнати от подуване участъци. Тя заздравява кожата, подпомага свободата на движение в ставите, намалява подуването и оттоците. Също така праха от гугулу може да се разтвори във вода и с тази течност да се правят гаргари, което ще заздрави устната лигавица, зъбите и венците.

Вътрешна употреба на Гугулу – може да се приема вътрешно самостоятелно, но по-често се прилага в комбинация с други билки. Формата на прием може да бъде на прах или таблетки. Традиционната доза за вътрешен прием на Гугулу е 1/4 – 1/2 чаена лъжичка, веднъж или два пъти дневно. Гугулу на прах може да се приема с вода, мляко, гхии или мед. При прием на таблетната форма на Гугулу обичайно се предписват 1-2 таблетки, веднъж или два пъти дневно или както е указано от аюрведичния лекар.

Тъй като Гугулу може да увеличи Питта, особено в комбинация с Питта-увеличаващ начин на живот, препоръчително е при приема му да се избягват кисели храни, алкохол, продължително излагане на слънце, гняв и прекомерна сексуална активност. Прекомерната дозировка на приема на Гугулу може да доведе до сухота в устата, загуба на тегло, импотентност, нарушения на кожата, световъртеж и патологични изменения в черния дроб или белите дробове. В тези случаи като антидот се препоръчва шафран.

Противопоказания за прием на Гугулу – трябва да се избягва при опити за забременяване, по време на бременностт и кърмене, в случаи на прекомерно кървене на матката, тиреотоксикоза и остра бъбречна инфекция. Не е добре да се комбинира с хипогликемични лекарства, понижаващи липидите средства, антикоагуланти, антитромбоцити, антихипертензивни, антидиабетици и естрогени.

С любов,

&&&Ако ти е станало любопитно и темите, свързани с Аюрведа и йога са ти интересни, можеш да се включиш в месечния абонамент за статии и новини за предстоящи събития, директно на твоя email.

Абонирай се
октомври 30, 2016|Аюрведични билки|