Вкусна аюрведична рецепта за добър сън

Вкусна и лесно приложима аюрведична рецепта за добър сън

Добрият сън понякога се оказва много желано, но трудно достижимо състояние. Стресът и напрежението през деня, консумирането на твърде много стимуланти, силните емоции и прекомерното стоене пред компютъра, са съвкупността от причини, които водят до липсата на качествен сън.

Безсънието не е болест, но е сигурен сигнал за нехармоничност в някоя от системите ни. То разстройва съществуването ни, защото води със себе си доста неприятни усещания като нервност, сутрешна умора, затруднена концентрация на вниманието, отслабване на паметта, главоболие, сънливост през деня.

С нарастването на ефектите от безсънието човек открива, че е все по-неспособен да управлява и да се справя със стреса от ежедневния живот. Ако това продължи дълго и не се вземат адекватни мерки, би могло да се провокира доста сериозен здравословен проблем.

Древната система за живот в равновесие – Аюрведа, разглежда безсънието като сериозен дисбаланс, дължащ се на неспазване на естествените ритми в природата, прекомерни стимули и намален Оджас – една от фини форми на проявление на дошите. За коригирането на това състояние древните препоръчвали редовна медитация, балансирано хранене и прием на билки, увеличаващи Оджас. Защото

Количеството Оджас, с което разполагаме, определя качеството на съня ни, здравословното ни състояние и благостта в живота ни.

Оджас е физиологичният израз на съзнанието, който отговаря за имунитета, размножаването, красотата и цялостното здраве и благополучие на индивида. Свързан е и с емоционалната стабилност, удовлетвореността, вътрешния мир и хармония. Когато е изчерпан, човек се чувства вял и изтощен, скован и състарен.

Съществуват много билки, подправки и храни, които увеличават Оджас. Една от най-почитаните е кравето мляко. Тук става въпрос обаче за мляко, което е с чист произход, без добавени химикали, консерванти и хормони. В комбинация със затоплящи подправки и успокояващи билки, млякото може да внесе една изключителна мекота и благост във всяка една дисхармония.

Тук няма да засягаме темата за това дали млякото и млечните продукти са полезни или вредни. Важно е да се изясни, че в Аюрведа на млечните продукти се гледа като на храната, образуваща най-много токсини (ама) и като такава, не се препоръчва за ежедневна употреба. Към нея се прибягва, когато има някакъв дисбаланс или когато е удачна за употреба от съответната доша (конституция). Специфичното приготвяне на млякото с подправки и билки неутрализира слузообразуващите му ефекти и го превръща в една много добре възприемаща се от тялото храна.

Ето и рецептата:

Рецепта за топло мляко с подправки за добър сън:

Продукти:

10 бадема, накиснати от сутринта
1 чаша краве мляко (при непоносимост да се замени с ядково)
2 ч.л. гхии
4-5 фурми
8 зърна черен пипер
1/2 ч.л. кардамон на прах
1/2 ч.л. канела на прах
3-4 близалца шафран
По щипка кимион, куркума и индийско орехче.

Приготвяне: Обелените бадеми и обезкостените фурми се разбиват на блендер. Млякото заедно с гхиито и всички подправки се слагат в малка тенджера. Оставят се да заврат на много слаб огън. Добавят се фурмите и бадемите. Разбърква се всичко и се оставя да поври 2-3 минути. Сервира се в чаша. Пие се около час преди лягане в продължение на 2-3 седмици или докато проблема с безсънието отшуми.

За засилване на ефекта от този еликсир, към млякото може да се добави и малко от билката Ашваганда, която има изключително благотворно и успокояващо въздействие върху нервната система. Друг вариант е 1-2 таблетки от билката да се изпият директно с готовата смес, тъй като млякото е най-добрия преносител на полезните вещества към нервната тъкан.

Набави си необходимите продукти и пробвай това вълшебство!

С любов,Ако ти е станало любопитно и темите, свързани с Аюрведа и йога са ти интересни, можеш да се включиш в месечния абонамент за статии и новини за предстоящи събития, директно на твоя email.

Абонирай се