Аюрведа по време на пътешествия

Как да останем балансирани, когато сме на път?

Няма човек, който да не обича пътешествията, новите места, вълнуващите преживявания, срещата с нови култури, хора, езици, порядки, опитването на нова и непозната храна, потапянето в необичайни аромати, засищането на сетивата с всякакви нови усещания.

Въпреки всички тези прекрасни моменти, пътешествията имат и своите отрицателни черти и не се понасят еднакво добре от всички. В повечето случаи човек губи своето балансирано състояние, поради големите и бързи премествания в пространството, които извършва, независимо от транспорта, с който се придвижва.

Пътуванията нарушават нашата ежедневна рутина и внасят смут в гладкото и обичайно функциониране на нашите системи. Сигурно са ти добре познати усещанията по време на пътуване като общ дискомфорт от часовата разлика, безсъние, тревожност, дехидратация, лошо храносмилане, констипация.

Аюрведа обяснява, че причината за тези състояния се крие в повишаването и дебалансирането на фината енергия, наречена Вата доша. Вата се характеризира с качествата студенина, подвижност, лекота, сухота и когато се постави в условията на път, именно тези качества се засилват и тя бива изместена от своя баланс.

Особено силно Вата се повлиява от пътувания със самолет, тъй като тогава тялото ни изцяло губи своята заземеност, която е крайно необходима за поддържането на тази доша в равновесие. Пребиваването високо във въздушното пространство внася още въздух в системата ни, качествата сухота, студенина и подвижност са изключително засилени, което директно покачва Вата доша.

Ето защо е необходимо да се вземат някои мерки преди, по време и след самото пътуване, за да се предотвратят някои дискомфорти и за да превърнем това преживяване в незабравима, приятна емоция, а връщането ни обратно към обичайния ни режим да стане съвсем естествено и без излишни сътресения.

 

Мерки преди пътуването

&В седмиците преди пътуването, направи необходимото, за да достигнеш до твоето най-балансирано състояние на дошите. Забави малко темпото, хармонизирай тялото, ума и сетивата. Приемай храните, билките и подправките, които са най-подходящи за твоята доша. Ако практикуваш някакъв спорт или йога, не пропускай занимания. Организирай така ежедневието си, че да имаш време за всички тези неща, защото ако дошата ти бъде балансирана преди пътуването, то тогава тялото ще е много по-способно за адаптация. Повече за режима на трите различни доши – Вата, Питта и Кафа, може да прочетеш от статията Какво е Аюрведа и как да я прилагаме в ежедневието си?

&В деня преди пътуването отдели достатъчно време за себе, като си направиш Абхианга – самомасаж със затоплено сусамово масло. Прави се сутрин преди душа или вечер преди лягане. Отдели 15-20 минути, нанасяйки затопленото масло от главата надолу към краката. Особено внимание отдели на корема, защото Вата обитава дебелото черво, като апликираш повече олио в тази област с кръгови движения по часовниковата стрелка. Това ще затопли и омасли Вата, двете най-важни условия за баланса й. По този начин тя ще бъде много по-адекватна по време на пътуването. Повече подробности за Абхианга може да прочетеш от статията Абхианга – изкуството на самомасажа.

 

Мерки по време на път и престоя

&Приемай малки порции лека и топла храна. Храносмилането е по-чувствително по време на пътуване, особено ако се преминава през голяма часова разлика. Избягвай сухите храни като чипсове и снаксове, защото те ще провокират Вата.

Ако пътуваш в самолет, откажи се от храната, която ще ти сервират там. Тази храна не е питателна и е лишена от необходимите качества за поддържането на твоя баланс. Вместо това вземи със себе лека закуска като стафиди и бадеми, предварително накиснати във вода. Те са питателни и няма да утежнят храносмилането.

Ако пътуваш с кола, нещата са доста по-лесни. Тогава може да си сготвиш ястието кичари или други задушени зеленчуци в подправки и гхи (пречистено масло). Приемай храната осъзнато и само, когато си гладен. Рецептата за ястието кичари може да прочетеш от статията Кичари – ястието за аюрведичен детокс.

Когато достигнеш до дестинацията, дай си малко време за вработване, преди да се нахвърлиш на екзотичната местна храна. Избирай местата си за хранене добре.

&Погрижи се за твоята хидратация по време на път. Това важи особено силно за пътуването със самолет, където въздухът е изключително сух. Ето защо адекватният прием на течности е от съществено значение. На борда на самолета обикновено се сервира студена вода. Откажи я. Вместо това поискай топла вода, като за чай. Предварително си подготви няколко нарязани парченца джинджифил, които да поставиш във водата. Изпий водата на глътки, след което сдъвчи и джинджифила. Това ще затопли тялото вътрешно и ще поддържа огъня на Агни (храносмилателния огън) активен. Той така или иначе е провокиран от пътуването по въздух и е добре да го поддържаме топъл.

Климатичните системи в самолетите обикновено са много силни и изстудяват телата ни. Още една добра причина да приемаме топла вода с джинджифил по време на полет.

Ако пътуваме с кола може да си приготвим голям термос с джинджифилов чай и мед и да му се наслаждаваме по време на целия път. Освен че ще ни хидратира и затопли, този чай е чудесно средство срещу различни патогени, антидот е на морската болест, облекчава гаденето и главоболието, които са чести спътници по време на пътуванията.

&Защитити сетивните си органи. Посредством сетивните органи ние възприемаме околния свят. Когато това възприятие е балансирано и сетивата ни не са прекалено стимулирани, ние по-лесно достигаме до нашия собствен баланс. Едно пътуване може доста сериозно да раздразни сетивните ни органи и най-вече пътуването със самолет.

За да не се напрягат очите, избягвай прекомерното гледане на филми по време на полета. Дори дългото четене не е препоръчително, тъй като напряга очите. Най-добре е да поспиш, но ако не можеш, просто си почивай със затворени очи, като дишаш равномерно. Добре е да се сдобиеш с маска за очи от някоя мека и приятна материя и да се потопиш в равномерно и релаксиращо дишане.

Когато пристигнеш и се настаниш, е хубаво да направиш на очите си компрес с розова вода. Легни за 10-15 минути, постави тампони на очите, напоени с розова вода и релаксирай.

Ушите са регулирани от Вата, така че всичко, което се отразява на ушите, ще има пряко въздействие върху балансирането на тази толкова чувствителна доша. За защита на ушите и балансирането на Вата, преди полета може да капнеш по две капки топло сусамово масло във всяко ухо. Първо в едното ухо, полежи за 5-10 минути на една страна, масажирай ухото, постави тампон, за да не изтече маслото навън. След това повтори същото с другото ухо. Това може доста да облекчи неприятните усещания по време на полета. Докато пътуваш използвай слушалки. Подбери много нежна и успокояваща музика и я слушай тихо.

За носа също е добре да се използва сусамово масло по 2-3 капки във всяка ноздра преди самото пътуване, тъй като въздухът в самолета прекалено ще пресуши лигавицата на ноздрите. Постави капките с помощта на капкомер и остани за 10 минути в легнало положение. Направи си масаж около синусите на носа, челото и слепоочията. Същата процедура направи и след като пристигнеш и се настаниш. Това ще запази синусите смазани, ще помогне за филтрирането на бактерии и ще стабилизира работата на хипофизата и епифизата.

За устата и езика топлата джинджифилова вода ще помогне да ги запази чисти и дезинфекцирани. Също така е разумно да вземеш със себе си стъргалка за език заедно с четката за зъби в самолета, така че да можеш да поддържаш цялата си уста свободна от токсини.

За кожата е най-добре да се направи Абхианга със сусамово масло веднага след пристигането, както и да се прави регулярно по време на целия престой.

&Дишай дълбоко, осъзнато и равномерно по време на пътуването. На всеки час не забравяй да правиш по 10-20 дълбоки вдишвания и издишвания през носа, за да се гарантира пълното насищане с кислород на белите дробове, мозъка и тъканите по време на полет. Това ще помогне за успокояването на нервната система и ще балансира Вата. Ако добре познаваш някоя дихателна техника, прилагай я през 30-40 минути. Много балансиращо е нади шодхана – алтернативното дишане. Ако не можеш да направиш нито една специална техника, просто от време на време заставай с изправен гръбнак и дишай през двете ноздри, като следиш този процес със затворени очи. По време на престоя ти е добре да започваш деня с 5-10 минутна дихателна практика.

&Погрижи се за твоето храносмилане. Добре е да вземеш със себе си хранителни добавки, които ще стимулират твоето храносмилане по време на престоя ти на ново място с нови и различни храни. В Аюрведа най-използваните в тази посока добавки са Трифала и Трикату. Трифала представлява комбинация от три плода, които действат много добре при констипация. Повече за Трифала и нейното действие може да прочетеш от статията Трифала – балансираща аюрведична формула за детоксикация и подмладяване. Трикату може да се използва при настинка и лошо храносмилане. Повече за Трикату можеш да научиш от статията Трикату – аюрведичната формула за добро храносмилане.

&Погрижи се за комфорта на твоето тяло. По време на престоя ти, независимо колко активен е той, е добре след сутрешната 5-10 минутна дихателна практика да направиш малко упражнения. Измисли си сет от 10-тина упражнения, които да правиш всеки ден. Така ще поддържаш тонуса на твоята мускулатура и когато се завърнеш обратно към твоите спортни или йогийски занимания, няма да си съвсем извън форма.

 

Мерки, когато се завърнеш

&Преди да се завърнеш към обичайния си режим, е хубаво да имаш един ден за вработване. Наспи се добре. Направи си Абхианга. Храни се с кичари този ден, за да дадеш почивка на храносмилането си. Дай възможност на тялото да се възстанови по-бързо след толкова нови преживявания и емоции.

Опитвай се да следваш горните предписания при всяко твое пътуване. Така твоите доши ще бъдат в баланс и щастливи.

С любов,Ако ти е станало любопитно и темите, свързани с Аюрведа и йога са ти интересни, можеш да се включиш в месечния абонамент за статии и новини за предстоящи събития, директно на твоя email.

Абонирай се