Аюрведа и цветовете

Как Аюрведа използва цветовете за лечение?

Силата на аюрведичното лечение се крие в неговия холистичен подход за въздействие върху петте сетива: зрение, обоняние, осезание, вкус и слух. За всяко едно от тези сетива Аюрведа е намерила различни методи за терапевтиране. Тук се включват ароматерапията, звуколечението, лечението с кристали, цветотерапията и не на последно място аюрведичното хранене според дошата и състоянието. В този материал ще се спрем по-подробно на цветотерапията, пречупена през погледа на Аюрведа.

Мъдреците на древна Индия открили как уникалната вибрация на всеки цвят може да помогне в лечението на заболяванията и описали тази методика в два ведически текста – Atharva Veda и  Surya KiranChikitsa (лечение с лъчите на слънцето). Нарекли го цветотерапия и през годините то станало известно като едно от най-фините съпътстващи лечения в Аюрведа.

Въздействието на цветовете не е насочено директно към физическото тяло (аннамая коша), а  по-скоро е отправено към по-фините обвивки (пранамая коша, маномая коша, вигянамая коша и анандамая коша), в които се крие коренът на всичките ни физически и психически заболявания, нашите склонности и обременености.

Ето защо наблюдаването на различни цветове може да променя нашите най-фини вибрации, което се случва благодарение на този толкова важен сетивен орган – очите. Те постепенно абсорбират енергията на цвета чрез Алочака Питта (една от петте субдоши на Питта) и така тя се насочва към мозъка, ума, сърцето и цялата ни вътрешна ефирна система.

Всеки цвят може да повлияе по различен начин на нашето здраве, настроение, виталност и енергия. Седемте цвята на дъгата, например, се асоциират с цветовете на седемте чакри: Муладхара с червеното, Свадхищана с оранжевото, Манипура с жълтото, Анахата със зеленото, Вишудха със синьото, Аджна с индиговото и Сахасрара с виолетовото. Всяка чакра, от своя страна, е свързана с работата на конкретна жлеза с вътрешна секреция. Например, Вишудха чакра, разположена в областта на гърлото, се свързва с работата на щитовидната жлеза. Тя отговаря за множество обменни процеси в тялото. Нарушенията в работата на тази жлеза биха могли да бъдат повлияни от синия цвят.

Как въздействат цветовете върху трите доши – Вата, Питта и Кафа?

 

Червено – увеличава циркулацията на кръвта, укрепва цялата сърдечно-съдова система, носи бодрост и самочувствие, намалява летаргичното чувство и депресията, увеличава енергията и топлината, намалява Кафа, увеличава Вата и Питта.

Оранжево – повлиява добре при болести, свързани с половата система, особено добре действа при менструални крампи, може да влоши някои сексуални смущения, но пък в същото време повишава чувството за доверие и носи радост, намалява чувството за самота и потиснатост. Намалява Вата и Кафа.

Жълто – повишава силата на Агни (храносмилателния огън), засилва паметта и способността за концентрация, засилва чара, мотивира, насърчава яснотата, подобрява комуникацията, увеличава енергията като цяло. Може да предизвика хиперактивност, липса на фокус и дълбочина, ако се прекали с него. Намалява Вата и Кафа. Увеличава Питта.

Зелено – лекува любовни разочарования, засилва вярата, късмета и просперитета, намалява чувството за клаустрофобия, нерешителността и тревожността, успокоява ума и нервната система, може да подпомогне намаляването на повишената температура, добре се отразява и при главоболие. Увеличава Кафа.

Синьо – засилва способностите ни за вербализация, увеличава спокойствието и търпението, понижава негативизма и стреса, насърчава духовността, действа антитуморно и антибиотично, неутрализира гнева, охлажда емоциите и регулира съня. Небесносиният цвят може да намали Вата. Прекомерната употреба на синьото води до увеличаване и на трите доши.

Индигово – носи кристално ясни намерения, засилва интуицията, повишава стабилността и доверието, понижава кръвното налягане и импулсивността. Свръх употребата му води до потиснатост и неспособност за изява на емоциите.

Виолетово – увеличава психическите способности и духовността, намалява агресията и безсънието, действа антибактериално и имуностимулиращо, прави по-стабилна връзката с нашето висше Аз.

Бяло – действа антибиотично, антивирусно, облекчава болките, има успокояващ ефект върху сърцето, емоциите и нервната система, поддържа усещането за чистота, святост, невинност и състрадание. Ако се използва прекомерно може да предизвика сънливост или свръхчувствителност. Увеличава Кафа. Намалява Вата и Питта.

Кои са най-подходящите цветове за всяка доша?

Вата – зелено, жълто, златно или оранжево, които носят топъл земен отблясък. Те ще балансират сухотата и студенината на тази доша и ще намалят страха и тревожността, които са неизменен спътник за нейните представители. Ако се борят и с безсъние, то нека завивките и спалнята да съдържат тези цветове. Да се избягват черно, сиво, кафяво и всички тъмни цветове, които лесно могат да вкарат тази доша в депресивни и мрачни състояния.

Питта – синьо, лилаво, тюркоаз, розово, зелено – все цветове, които носят охлаждане и успокояване на емоциите на тези толкова темпераментни личности. Да си представят, че са в градина с много зеленина и вода е една чудесна практика за тях. Да се избягват силни, ярки цветове като червено и оранжево, които биха възбудили прекалено сетивата на тази доша.

Кафа – червено, оранжево, златисто, жълто и виолетово – цветове, които са ярки, живи и активни, за да противодействат на инертността, мързела и трудното задействане на тази доша. Да се избягват бяло, розово, бледозелено и синьо, които ще охладят и без това трудно появяващия се ентусиазъм на тези представители.

Друг важен аспект, който Аюрведа разглежда във връзка с цветовете са трите гуни – Сатва, Раджас и Тамас, които най-общо могат да се нарекат трите качества на ума. Сатва е всичко онова, което е светлина, благост, покой. Раджас е активност, движение и динамика, а Тамас се свързва с тъмнина, инертност, мрак. Сатвични цветове са всички онези нюанси, които носят радост, хармония и спокойствие. Такива са бялото, нежно златистото и виолетово, небесносиньото. Към раджастичните цветове се причисляват всички, които са активни – жълто, оранжево, червено, лилаво, а тамастични са сивото, кафявото и черното.

Аюрведа намира тясната връзка и между петте елемента и цветовете: етерът се свързва със светлосиния цвят, водата – с тъмносиньото, въздухът – със зеленото, огънят – с червеното и земята – с жълтото.

В практически план цветовете биха могли да бъдат използвани по най-разнообразни начини: чрез облъчване със специални лампи с цветни филтри, обвиване с цветна коприна, масажи с цветно заредени на слънце етерични масла, пиене на цветна слънчева вода, цветна медитация и дишане.

Ето как бихме могли да си направим цветна вода за пиене. Избираме бутилка с подходящия за нас цвят или си сътворяваме такава чрез опаковане с цветно прозрачно фолио. Напълваме бутилката с изворна вода и я поставяме на прозорец, до който имат достъп слънчевите лъчи. Оставяме бутилката на слънце да се зареди минимум 8 часа, а за по-добри резултати дори може да престои и три дни. Пие се по 3-4 пъти на ден преди храна като съвсем съзнателно се следи процеса на нахлуването на тази цветна вибрация до всяка една клетка.

С любов,

&&&Ако ти е станало любопитно и темите, свързани с Аюрведа и йога са ти интересни, можеш да се включиш в месечния абонамент за статии и новини за предстоящи събития, директно на твоя email.

Абонирай се
септември 13, 2015|Тайните на Аюрведа|