Аюрведа и звукът

Как Аюрведа използва звукът за лечение?

Всичко, което съществува в живата и неживата природа има своя собствена вибрация. Когато клетките и тъканите вибрират в хармония едни с други, само тогава човек може да живее в добро здраве и благосъстояние. Всяко нарушаване на този поток от енергия се определя като заболяване в Аюрведа.

Едно от най-мощните средства за въздействие върху състоянието ни е звукът. Всички звуци са вълни, които се излъчват от материалните обекти. Тези вибрации се предават чрез въздуха, плазмата или други среди с твърд, течен или газообразен характер. Когато вибрациите достигат до ухото, те се преобразуват в електрически импулси в мозъка, които ние възприемаме като звук.

Човешкото ухо може да възприема вълни с честота на вълната от 20 Hz до 20 000 Hz. Над тази честота човек не може да чуе истински звук, но може да усети вибрация. Свръхвисокочестотните вълни, въпреки че са недоловими,  са в състояние да променят вибрациите на всяка наша клетка. Именно това използва Йога и Аюрведа, за да подпомогне изкачването на съзнанието ни на едно по-високо ниво, което се случва чрез мантрите – свещените звуци.

Буквално преведена от санскрит, думата „мантра” означава „инструмент на ума или мисълта”. Ако в Аюрведа използването на специфични билки и храни е насочено предимно към физическото тяло, то прилагането на мантрите се разглежда като най-мощният инструмент за лечение на ума. За да е ефективен този процес е необходимо да се изпълнят някои условия. Мантрата трябва да се произнася правилно и точно. Важна е силата, интензитета и скоростта, както и намерението, емоцията и смисъла, които се влагат при нейното произнасяне.

Съществуват много видове мантри. Едни от най-често използваните в Йога и Аюрведа са биджа мантрите. Те са семената – звуци, които задвижват енергията на всяка една от седемте чакри. Най-известна от всички е мантрата Ом – първичният звук, описан подробно в Упанишадите. Ом е мантрата на всички мантри, звукът на всички звукове. Ом е всичко, което е, било е и ще бъде. Ом е връзката ни с първоизточника и с познанието, че ние сме неразделна част от цялото. Ом обикновено се асоциира със Сахасрара.

Чакрите и техните биджа мантри:

За Муладхара това е звукът Лам, който се свързва със земния елемент, който засилва качествата сила, устойчивост и стабилност

За Свадищана чакра звукът е Вам. Асоциира се с водния елемент, който внася присъщите за него качества като охлаждане, смазване, овлажняване, подхранване

За Манипура биджа мантрата е звукът Рам, който е свързан с елемента огън и характерните за него качества – топлина, светлина и цвят

За Анахата е звукът Ям. Асоциира се с въздушния елемент и присъщите за него качества – подвижност и промяна

За Вишудхи биджа мантрата е Хам, свързана с елемента етер, а характеристиките, които носи са пространственост, отвореност и възприемчивост.

За засилване на ефекта от тези звуци и пречистването на всяка една от чакрите, Дейвид Фроли препоръчва включването на огнената мантра Хум, свързана с енергията Кундалини. Ето как изглеждат тогава биджа мантрите:

&Ом Лам Хум

&Ом Вам Хум

&Ом Рам Хум

&Ом Ям Хум

&Ом Хам Хум

&Ом Ксам Хум

&Ом Ом Хум

Аюрведа и шакти мантрите

Те са звуковия еквивалент на дошите. Според Дейвид Фроли, мантрите Хум и Хрим кореспондират с огъня и слънцето и от тук тяхната връзка с енергията на Питта. Шрим и Клим са свързани с водата и луната и са повече Кафа. Мантрата Крим се асоциира с вятъра и е повече Вата. Така, както прилагаме противоположни на дошата храни, за да я редуцираме, по същия начин прилагаме и съответните мантри. Например:

За Вата доша най-подходящи са меки мантри като Хрим, Клим, Шрим, Саум

За Питта доша е необходимо да са охлаждащи, лунни и меки, каквито са мантрите Шрим, Клим, Аим, Саум

За Кафа доша подходящи са затоплящи и стимулиращи звуци като Крим, Хум, Хрим, Дум.

Мантрите, Прана, Теджас и Оджас

Смята се, че е по-лесно чрез мантрите да се въздейства на трите витални същности – Прана, Теджас и Оджас, отколкото да се намалят трите доши. Оджас – виталната есенция на водата за Кафа доша, носи плодовитост, спокойствие и стабилност на тялото и ума. Теджас – виталната есенция на огъня за Питта, увеличава топлината, куража и доблестта. Прана – виталната есенция на въздуха за Вата, дава сила, подпомага подмладяването, увеличава творчеството, адаптивността и подвижността на тялото и ума. Мантрите могат да се прилагат за увеличаване на всяка една от тези три витални същности, но трябва да се има предвид, че като цяло мантрите имат тенденция да генерират топлина и по този начин да увеличават Теджас.

Дейвид Фроли посочва конкретни мантри за увеличаване на Прана, Теджас и Оджас. Те са:

За Прана: Ом, Аим, Хрим, Ям, Хам, както и Хамса Со Хам;

За Теджас: Хум, Дум, Хрим, Крим, Трим, Рам, както и Сваха;

За Оджас: Клим, Шрим, Саум, Вам, Лам, както и Намах.

 

Мантри според нуждите и настроението

&Основната мантра е Ом На-мах Ши-ваа-я

&За възстановяване е мантрата Ом Шаан-ти Шаан-ти Шаан-ти Ом

&За премахване на страха е мантрата Ом Кхроум На-ра-шим-хаа-я На-ма-ха

&За привличане на изобилието е мантрата Ом Шринг Ма-хаа Лакш-ми-йе На-ма-ха

&За премахване на препятствията е мантрата Ом Гам Га-на-па-та-йе Намаха

&За подобряване на взаимоотношенията е мантрата Ом Клиим Криш-Наа-я Намаха

&За вдъхновение и творчество е мантрата Ом Аим Са-рас-ва-тай-йе Намаха

&За активизиране на професионалния ни живот е мантрата Ом Намо Наа-раа-я-наа-я

&За сутрешна практика е най-подходяща Гаятри мантра

&За вечерна практика най-подходящи са биджа мантрите за всички чакри.

Освен мантрите за звуколечение в Аюрведа се използват и мелодии, съставени от различен набор от инструменти, за да се противодейства на дисбаланса на дошите. Смята се, че звуците на бамбуковата флейта са много подходящи за балансирането на Вата, защото те са меки, топли и успокояващи. Богатият звук и носните обертонове на ситара пък са най-удачни за Питта. Друг класически индийски инструмент подобен на лютня е сарода. Със своя дълбок и събуждащ звук, този инструмент е в състояние да оживи и тонизира Кафа.

Други инструменти използвани в звукотерапията са звънчета, гонгове, кристални и тибетски купи. Всички те произвеждат богати звуци от хармонични обертонове, които мигновено въздействат върху вибрациите на чакрите, водят до дълбока релаксация, подпомагат навлизането в медитация, балансират работата на двете мозъчни полукълба, носят усещането за центриране тук и сега и ни настройват в съзвучие с Вселената.

Така че, пейте, свирете, мантрувайте, защото звукотерапията е медицината на бъдещето!

С любов,

&&&Ако ти е станало любопитно и темите, свързани с Аюрведа и йога са ти интересни, можеш да се включиш в месечния абонамент за статии и новини за предстоящи събития, директно на твоя email.

Абонирай се
септември 13, 2015|Тайните на Аюрведа|