Аюрведа и докосването

Каква роля играе докосването в лечебният аюрведичен процес?

От всичките ни пет сетива сякаш на допира се обръща най-малко внимание. Докосването като че ли се възприема като нещо излишно и неуместно в забързаното ни ежедневие и едва ли не като някакъв лукс, който е трудно достижим. Но то е толкова важно за нашето добруване, колкото са важни храната и водата за тялото ни.

Докосването е живот, нов импулс, емоция и споделяне. То ни дарява с любов и нежност, успокоява ни, носи ни чувството за подкрепа. Докосването лекува и ни дава възможност да се свържем по-дълбоко със себе си и нашата емоционалност. То е най-пряката ни връзка с другите човешки същества.

Ведите са разбирали значимостта на докосването и са предложили много варианти за неговото практикуване под формата на различни терапии като масаж, самомасаж, изливания и втривания на масла и билки, маслени вани, билкови компреси и много други. Отчитала се е силата, интензитета и скоростта, с която се работи по време на тези процедури, за да е сигурно, че пациента ще получи правилното докосване, подходящо за неговото състояние и конституция.

Ето какво казва Атрея Смит за докосването: „Запомнете, че по време на масажа вие не просто докосвате кожата, тъканите и сухожилията, а докосвате част от божественото. Когато се научите да докосвате собствената си  божественост, тогава ще сте способни да докосвате и част от божествеността на другите. Това е истинската лечебна сила на масажа.”

Трите вида докосване, прилагани в  Аюрведа

 

Сатвично докосване – то е любящо, нежно и меко, чувствително и интуитивно, релаксиращо, балансиращо и възстановяващо. Успокоява ума и по този начин чувствата и емоциите, затова се прилага при ментални и емоционални разстройства. Най-подходящо е за хора с Вата конституция или за хора с Вата дисбаланс, както и за тези със смесена природа като Вата-Питта и Вата-Кафа. Добре въздейства и върху хора с преобладаващ раджас, за да укроти тяхната действена природа. Препоръчва се като начало на всички видове масажи и като финал, за да се даде възможност на получаващия да релаксира след по-дълбока и проникваща работа. Използва се обилно количество масло (особено за Вата), комбинирано с други хербализирани масла като Шатавари, Ашваганда, Брахми, които носят сатвична природа. Като цяло сатвичното докосване е успокояващо и има много ползи и предимства, но не води до стимулиране и изчистване.

Раджастично докосване – свързано е с промяна, действие и движение. Попада по средата между лекото сатвично и дълбокото тамастично докосване. Близо е до болезненото усещане, но в никакъв случай не е грубо. Има ефект върху плазмата, кръвта и мускулната тъкан. Най-подходящо е при хора с телесна конституция Питта. С този вид докосване се обработват мармите (виталните точки), защото те имат нужда от стимулиране и изчистване. Така се постига директно въздействие върху надисите (вътрешните енергийни меридиани), свързани с тези марми. Количеството на прилаганото масло не е голямо. Работи се дълбоко и с постоянна скорост, не много бързо, за да не се получи затопляне на и без това топлата Питта. Затова се прилагат масла с охлаждащи свойства. Препоръчва се при хора със заседнал начин на живот, мускулно напрежение, хронични болки, запушена лимфна система, слабо оросяване, понижена издръжливост.

Тамастично докосване – Тамас се свързва с блокиране, засядане и задържане. Тамастичното докосване е дълбоко, силно и проникващо. Ето защо води до отваряне и освобождаване. Може да бъде болезнено, ако се прилага неправилно. Използва се в някои зони, в които раджастичното докосване се оказва неефективно. Това са местата, в които на много дълбоко ниво се е насъбрало напрежение, което в повечето  случаи се свързва с ментални и емоционални блокажи. Те могат да бъдат освободени посредством този метод на работа, но при условие, че има предварителна достатъчно дълга подготовка за това. Масло не се използва  или се прилага в много малко количество. За по-дълбок ефект се включват различни видове билкови прахове. Най-подходящо се прилага при Кафа типове, при редуциращи теглото програми, както и при необходимост от засилване на тъканния метаболизъм.

Прилагането на трите типа докосвания се определя от конституцията, състоянието и нуждите на пациента в момента. Обикновено се прилага някаква комбинация от тях, което трябва да бъде направено с грижа, внимание, отдаденост и любов. Именно Снехана – най-често прилаганата терапия в Аюрведа, буквално означава точно това: „грижа с любов” и „омасляване”.

Снехана е основна практика в Аюрведа. Тя е свързана с омасляване, което може да бъде вътрешно и външно. Външното омасляване се прави с голямо количество затоплено масло – около 200-250 мл. и се прилага под формата на масаж. За по-добър ефект към базовото масло се добавя и хербализирано. Маслата се подбират в зависимост от дошата и състоянието. В различните части на Индия Снехана може да изглежда по много различни начини, но като цяло функцията й е да омасли и успокои Вата доша, тъй като нейният дисбаланс провокира появата на повечето болести. Снехана се прилага предимно в подготовката при Панчакарма (основния метод за лечение чрез изчистване на тялото в Аюрведа) или извън нея като балансираща терапия. Не се прилага при твърде висока Кафа, слаб Агни (храносмилателен огън), отворени рани и обриви по кожата, скоро приключила Панчакарма.

Ползите от Снехана

&Стимулира размекването и втечняването на Ама (така се наричат токсините в Аюрведа)

&Спомага за изтеглянето на Ама от тъканите и извеждането й към храносмилателния тракт, от където лесно може да бъде изхвърлена навън от организма

&Подобрява храненето на всички тъкани

&Понижава Вата и предотвратява сухотата и сковаността

&Укрепва белите дробове, червата, костите и регулира храносмилателната система

&Увеличава телесната топлина и потока на жизнената сила

&Насърчава жизнеността, силата, издръжливостта, гъвкавостта

&Намалява болката

&Изглажда кожата и подобрява нейния блясък и тонус

&Тонизира и укрепва мускулите

&Предотвратява стареенето

&Подобрява концентрацията, паметта, самочувствието и увереността.

И след като Снехана е любов, подарявайте си я по-често, защото любовта към себе си е в основата на истинското здраве. Мога да ти предложа две нестандартни аюрведични терапии, които са изключително приятни за докосване. Това са Женски аюрведичен масаж и Аюрведа йога масаж.

С любов,Ако ти е станало любопитно и темите, свързани с Аюрведа и йога са ти интересни, можеш да се включиш в месечния абонамент за статии и новини за предстоящи събития, директно на твоя email.

Абонирай се
септември 14, 2015|Тайните на Аюрведа|