Аюрведа и депресията

Как Аюрведа обяснява депресията и кои са начините за нейното повлияване?

Депресията е една от нарастващите епидемии, засягаща голяма част от населението на модерния свят. Няма човек, който да не е изпитвал това чувство под формата на дълбока тъга, меланхолия, неудовлетворение за кратък период от време. Когато обаче тези негативни чувства продължат необичайно дълго и са изпитани в техния най-дълбок диапазон, тогава те се превръщат в сериозна пречка за нормалното ни съществуване и справяне с ежедневните ни задачи.

Основните методи, които алопатичната медицина използва за лечение на депресията, са антидепресантите, които въздействат върху усвояването на серотонин в мозъка и психотерапията, която може да помогне на пациента да развие умение да се бори с негативните си мисли. Потискането на тези негативни мисли и блокирането им чрез прием на медикаменти обаче не решава проблема с депресията в дълбочина, а само носи предпоставки за неговото по-сериозно задълбочаване.

Аюрведа има много различен подход към депресията, произтичащ от радикално различното разбиране на тази наука за ума. В западната медицина то се ограничава до функцията на биохимичните процеси на мозъка, орган, който сам по себе си е слабо разбран. Въпреки че съзнанието, мисълта, емоциите и чувствата са признати за универсални реалности на човешкия опит, западната медицина няма функционална съгласувана рамка за работа с тези аспекти на човешкото същество.

От гледна точка на Аюрведа емоционалният дисбаланс, намиращ се в основата на депресията, се дължи на липсата на координация между сетивата, мислите и емоциите. Сърцето и умът са тясно свързани, защото тази древна медицина смята, че сърцето е седалището на съзнанието. Невъзможността своевременно да се обработват емоциите стои в основата на депресията. Някои хора могат бързо да се справят с обработването им, но за други обаче това е един продължителен процес, водещ до трайно установяване в негативните мисловни модели.

Причини за появата на депресия според Аюрведа

Нарушена функция на Садака Питта. Садака Питта е една от петте субдоши на Питта. Тя управлява функцията на невротрансмитери като допамина и серотонина и е отговорна за емоциите, преминаващи през сърдечния център. Това е този аспект на Питта, който усвоява и метаболизира преживяванията, анализира нашия опит и определя емоционалната ни реакция към него. Когато е в равновесие, Садака Пита насърчава самочувствието, здравите желания, мотивацията, страстта и ентусиазма. Повече за петте субдоши на Питта може да прочетеш тук.

Когато е извън баланс, Садака Питта може да доведе до отрицателни емоции, като самокритичност, ниско самочувствие, ревност, промени в настроението, гняв, прекалено аналитични или осъдителни мисли, агресия, прекалени амбиции, остри реакции. Най-склонни към такива състояния са представителите на Питта, които по природа имат силно развито конкурентно чувство. Много често при тях страхът от неуспех или провал е в състояние да отключи тези негативни емоции. Те са склонни да потискат емоциите си до момента, в който гневът им избухне. Проявата на тези емоции често е свързана с главоболие, парещо усещане в главата и очите, сърцебиене, безсъние, чувство на безнадеждност, силен страх от неуспех. Всичко това може да доведе до дълбока и продължителна депресия, която, ако не се лекува, би се трансформирала в саморазрушително поведение, злоупотреба с наркотици, алкохол и други.

Нарушена Прана Ваю. Прана Ваю е една от петте субдоши на Вата, свързана с невро-електрическата дейност на мозъка. Тя управлява движението на ума, мислите и чувствата. Тя също така насърчава ентусиазма, вдъхновението, умствената адаптивност, координирането на различните идеи в ума. Прана Ваю се счита за един от най-важните аспекти на Вата, тъй като тя ръководи работата на останалите четири субдоши. Поддържането на Прана Ваю в баланс е от голямо значение за поддържането на здравето ни като цяло и за недопускането на симптомите на депресия. Повече за петте субдоши на Вата може да прочетеш тук.

Когато Прана Ваю е нарушена, може да се почувстваме неспокойни, разтревожени, объркани, изтощени, уморени, загубили почва под краката си. Тя може да причини страх и несигурност, безсъние, кошмари и физически неврологични проблеми като сърцебиене, тремор, болест на Паркинсон, епилепсия и деменция. Дългосрочното безпокойство на Прана Ваю може да доведе до изтощение, хронична тревожност, панически атаки и депресия. Всички тези проявления имат променлив характер, но могат да бъдат доста дълбоки и интензивни.

Нарушена Тарпака Кафа. Тарпака Кафа е една от петте субдоши на Кафа, която осигурява хранене и смазване на нервите. Тя е свързана с паметта. Тя участва в състава на миелиновата обвивка и мозъчно-гръбначните флуиди, които защитават главния и гръбначния мозък. Тарпака буквално означава „задоволство”, така че от количеството й зависи нашата способност да се чувстваме доволни и щастливи. Тарпака Кафа забавя нервната активност, предизвиква отпускане, удовлетворение и емоционална стабилност. При дълбок сън или медитация Тарпака Кафа става активна, което подпомага пробуждането на съзнанието. Тя предпазва ума от излишната топлина (Садака Питта), генерирана от критичното мислене и ожесточени емоции, както и от прекалено много умствена дейност (Прана Ваю). Медитацията стимулира секрецията й. Повече за субдошите на Кафа може да прочетеш тук.

Представителите на Кафа обикновено са спокойни и невъзмутими и те по-бавно биха реагирали при възникване на конкретна ситуация емоционално. При тях излишъкът на Тарпака Кафа може да ги накара да станат летаргични, оттеглени, немотивирани, притежателни и прекалено привързани към хора или неща. Те могат да станат апатични, да имат желание за прием на повече храна, да седят часове наред без да мърдат, да не правят никакви усилия, да спят много. Това е сериозна предпоставка за развиването на дълбока и продължителна депресия.

Неразвита Сатва Гуна. Аюрведичната психология борави с понятието за трите гуни – сатва (яснота), раджас (действие) и тамас (невежество), за да опише състоянието на съзнанието на човека. То отразява състоянието на ума, нагласата ни към света и начина на живот на човека. Култивирането на сатва е от голямо значение за издигането над негативните и завладяващи драми на ума.

Сатвичното съзнание е радостно, успокояващо, присъстващо като наблюдател, справедливо, състрадателно, безусловно, непривързващо се. Добре развитата сатва гуна създава яснота и чистота на ума, което позволява божествената искра да блести и най-висшите качества на човека да се проявят. Състоянието на Сатва е трансцедентално състояние, в което дуалностите на доброто и лошото вече не съществуват. Това се постига не чрез анализирането на логическия ум, а чрез отдаването на сърцето.

Раджастичното съзнание е бурно и драматично, изопачавайки истината на опитността чрез егото. В това състояние на съзнанието се намира по-голямата част от човечеството. Налице са твърде много желания, стремежи и борба за доказване, защото раджас създава безпокойство. Постоянното вътрешно говорене затъмнява истината за нашата божествена природа и ни заслепява. Стремежът към осведоменост създава емоционални последици и често се привързва към цикъла на растеж и учене и към болката, която идва с него. Състоянието на съзнанието, свързано с раджас, се характеризира с постоянна психическа активност, която може да доведе до чувство за безсмислието на нещата, а от там и до депресия.

Тамастичното състояние на съзнанието се корени в невежеството, тъмнината и инерцията. Индивидът с преобладаване на тази гуна в психиката обикновено няма връзка с нищо отвъд себе си, виждайки света в опростена и егоцентрична рамка. Има малка психическа активност, тъпота на възприятията, скучно и безсмислено съществуване. В своите по-екстремни форми тамастичното съзнание би могло да се прояви чрез насилие, дори в неговите най-крайни форми.

Аюрведични методи за третиране на депресията

Панча карма. Чрез панча карма се изчиства не само физическото тяло от ама, но и от менталните токсини. Тя може успешно да се прилага и при лечение на депресия. Вътрешната и външната олеация са мощни методи за втечняване и пречистване на каналите на тялото. Терапевтичното повръщане премахва излишъка на Кафа и може да облекчи депресията, скръбта и привързаността. Терапевтичното очистване облекчава гнева и раздразнителност (Питта), а терапията с клизма третира страха, безпокойството, безсънието и много други симптоми на разбалансирана Вата. Необходимо е панча карма да се направи в специализирана аюрведична клиника, а ако няма възможност за това е възможно да се приложи по-мек вариант в домашни условия. Как, ще разбереш от тук.

Пранаяма и мантруване. Мантрата е мощно средство за промяна на енергийното поле на ума. Всички звуци, мисли и думи имат своя собствена вибрационна сила, която засяга съзнанието на подсъзнателно ниво. Чрез повтарянето на една мантра сме способни да променим доминиращите мисловни форми на нашите умове. Слънчевото дишане може да се използва и за облекчаване на Кафа депресия. Вдишването през дясната ноздра и издишването през лявата изгаря ама (токсините) и отблокира потока на енергия. Мантрите рам и ям могат да се използват заедно с тази практика, за да увеличат енергиите на огъня и въздуха. Лунното дишане, което се състои от вдишване през лявата ноздра и издишване през дясната, успокоява и създава усещане за заземеност и стабилност. Това може да бъде много полезно за Вата и / или Питта тип депресия. Мантрите вам и лам могат да се използват заедно със слънчевата техника на дишане, за да активират фините енергии на водата и земята. Повече по темата за мантрите и звуците в Аюрведа може да прочетеш тук.

Пратяхара. Пратяхара представлява вътрешното отдръпване на сетивата. Това може да помогне за облекчаването на негативните ефекти на сензорната свръхстимулация и да попречи на ума да складира толкова много звуци и образи, които често преобладават в съвременното общество. Необходимо е също така да започнем да доставяме на сетивата си по-чисти и качествени източници на захранване, защото вредните впечатления създават токсичност и болести на ума. Разходката в парка, прекарване на време в природата, градинарство и взирането в небето, облаците и звездите са всички форми на къпане на сетивата в хармонични впечатления.

Цветотерапия и ароматерапия. Двете терапии имат много силно въздействие върху фините ни тела, което пряко може да се отрази върху състоянието на ума. Използването на златния цвят под формата на наблюдение, вглъбяване или мислено обливане с него, може да помогне за изграждането на умствена издръжливост, стабилност и имунитет. Той може да повдигне вибрациите ни и да помогне за трансформирането на съзнанието в сатвично състояние. Етеричните масла от тулси, каламус, роза, камфор могат да помогнат за детоксикацията на каналите на ума и за разтварянето на мрачните мисли. Повече по темата за цветовете и Аюрведа може да прочетеш тук, а за ароматерапията и Аюрведа – тук.

Всички тези мерки, включващи изчистване на тялото и ума от негативните наслоявания, в крайна сметка имат за цел да увеличат и култивират Сатва Гуна, която е ключ към нашето психично здраве, благост и духовен растеж.

С любов,

Източници: “Yoga & Ayurveda: Self-Healing and Self-Realization” – David Frawley, “Ayurveda and the Mind: the Healing of Consciousness” – David Frawley, positivehealth.com, ayurvedacollege.com.

Снимка: www.thehindu.comАко ти е станало любопитно и темите, свързани с Аюрведа и йога са ти интересни, можеш да се включиш в месечния абонамент за статии и новини за предстоящи събития, директно на твоя email.

Абонирай се