Болестта през погледа на Аюрведа

Кои са основните причини за болестите и как протичат те според Аюрведа?

 

Всеки един от нас е страдал или страда от нещо, което нарушава щастливото и леко съществуване в този прекрасен свят. Името на това страдание е болест, една от най-непривлекателните думи, която само с произнасянето предизвиква неприятно чувство. Често пъти тя се появява за малко под формата на общо неразположение или настинка, но понякога тя може да съпътства цял един човешки живот. Тя винаги идва поради някаква причина и винаги е изпитание пред тялото и духа ни.

Езотеричните науки разглеждат болестта като урок, през който трябва да преминем в този живот, за да обогатим качествата на душата ни, за да може тя да завибрира на по-високи честоти. В основата на болестта винаги стоят неизразени емоции, погрешни ментални модели, липса на връзка със самите нас, неправилно взаимодействие с околния свят, недостатъчна грижа и любов към телата и душите ни, липса на здравословни хранителни и всякакви други добри навици.

Древната аюрведична медицина смята, че основните причини за появата на болестите са неправилното използване на сетивата, прекомерното използване на интелекта, атмосферните условия и естественият процес на стареене, както и действията от предишните животи, известно като карма. Последното не може да бъде променено, но е възможно многократното смекчаване на действието му чрез отдаване на плодовете на нашите действия на другите. А за останалите е необходим балансиран подход в използването им. Когато имаме балансирано използване на времето, ума и сетивата, здравето е налице.

Друг основен фактор в Аюрведа за проявата на болестите е промяната в съотношението между трите доши – Викрити, в сравнение с първоначалното им състояние Пракрити. Последното е специфично за всеки човек и се определя в момента на неговото зачеване. Различни фактори, както от външната среда, така и такива, произтичащи от самите нас, може да доведат до увеличаване на дошите. Това най-често са начинът на хранене и живот, емоционалните нагласи и сезонните промени.

Основната цел на Аюрведа е превенцията. Тя е изключително силна в това, защото ни кара чрез познаване на своето Пракрити да сме в състояние да прилагаме необходимите мерки, за да се поддържаме в баланс. Повече за трите вида Пракрити – Вата, Питта и Кафа, може да прочетеш от статията Какво е Аюрведа и как да я прилагаме в ежедневието си?  Голямото предимство на аюрведичния подход е да се идентифицират дисбалансите, преди те действително да се проявят като болест, за разлика от традиционната медицина, при която се оказва, че заболяването не може да се диагностицира в неговия най-ранен етап. Много често кръвните тестове или ултразвуковото изследване не са в състояние да определят нищо обезпокоително, а всъщност пациентът да не се чувства добре и болестта да е започнала да се разгръща невидимо.

Ето и кои са шестте етапа в протичането на болестта според Аюрведа.

 

Шестте етапа на болестта според Аюрведа

1. НАТРУПВАНЕ (SANCHAYA)

Една от трите доши Вата, Питта или Кафа започва да се увеличава в съответните им места на обитаване. За Вата това е дебелото черво, за Питта са тънките черва, а за Кафа това е стомаха. Причините за това увеличение включват неподходящ хранителен режим, неправилна грижа през различните сезони, начин на живот, несъответстващ на основната конституция, психологически смущения и всички обичайни фактори, които увеличават съответната доша.

На този етап симптомите са слабо изразени и ако се вземат правилните мерки, би се предотвратило по-нататъшното им развитие. За Вата тези симптоми са подуване на корема, газове, констипация, безсъние, страх, умора, сухота и желание за топлина. За Питта симпомите са усещане за парене, треска, хиперацидитет, горчив вкус в устата, жълто оцветяване на урината и изпражненията, желание за студени неща, раздразнителност и гняв. За Кафа симптомите са свързани с отпадналост, тежест, бледност, подуване на корема, стомашно разстройство и желание за лека храна.

2. ПРОВОКИРАНЕ (PRAKOPA)

Дошите продължават да се увеличават в съответните им места, което води до засилване на симптомите, проявени в първия етап на възникването на болестта. При Вата това би могло да се изяви като световъртеж, силна констипация, коремни болки или спазми, засилено газообразуване и още по-голямо подуване на корема. При Питта може да се наблюдава повишена киселинност, кисели оригвания, пареща болка в областта на корема, прекомерна жажда, проблеми със съня. При Кафа в този етап от развитието на болестта може да се забележи загуба на апетит, лошо храносмилане, гадене и повишено слюноотделяне, тежест в главата и сърцето, прекомерно желание за сън.

3. РАЗПРОСТРАНЕНИЕ (PRASARA)

Дошите са „препълнили” главните си места на обитание и започват да „преливат” навън, разпространявайки се в цялото тяло чрез плазмата и кръвта. Дошите вече не са локализирани на едно място. Те проникват в органите и тъканите и по този начин стават причина за възникване на различни заболявания. Симптомите обаче все още имат по-общ характер. Дошите се движат в различни посоки, причиняващи различни заболявания и дисфункции. Естеството и местоположението на тези усложнения зависят от посоката, в която дошите ще поемат. Потенциално те могат да се движат във всяка една посока, но най-вече те ще изберат най-лесния за тях път на придвижване.

Дошите влизат в близък контакт с тъканите и отпадъчните материали, смесват се и по този начин се проявяват по различен начин. За Вата това би могло да се изрази в сухота на кожата, болка или скованост на ставите, болки в кръста, конвулсии, спазми, главоболие, суха кашлица, треска, както и коремни болки, запек и обща умора. За Питта може да се наблюдават кожни възпаления и обриви, конюнктивит, гингивит, замаяност, главоболие, висока температура, жлъчни повръщания, както и диария с усещане за парене. За Кафа проявите биха могли да бъдат кашлица, затруднено дишане, подуване на лимфните възли, субфебрилна температура, повръщане, подуване на ставите и слуз в изпражненията.

4. РЕЛОКАЛИЗАЦИЯ (STHANA SAMSRAYA)

Това е фазата, в която дошата чрез кръвообращението се премества, като се настанява в най-слабата тъкан и започва да расте там. Това е началото на действителното заболяване, съгласно Аюрведа. Симптомите ще варират в зависимост от тъканта, в която дошата е навлязла. Например, ако Вата се премести в костите, тя ще предизвика сухота в тях, което в някакъв момент може да прерасне в артрит. Ако тъканта на дванадесетопръстника е слаба, Питта може се премести там и да предизвика язва. Ако тъканта на белите дробове е отслабена, Кафа може да се премести там и да предизвика бронхит например. Лечението на този етап на болестта все още е лесно достижимо. Това е етапа, в който симптомите на проява на определена болест се появяват и често мотивират индивида да потърси лекарска помощ.

5. ПРОЯВЛЕНИЕ (VYAKTI)

Този етап буквално означава нещо, което може да се види. Тук болестта се проявява в своя пълен разцвет. Тя има ясно разпознаваеми форми. Болестта е формирана окончателно. Това е фазата, в която западната медицина ще даде на пациент клинична диагноза. От аюрведична гледна точка Ама – токсините са се смесили с небалансираните доши в слабата тъкан и са започнали да нарушават нейната структура. Ето защо в този етап е много трудно да се повлияе на болестта. Тук могат да се идентифицират заболявания като астма, диабет, артрит и други. Дошите проявяват специфичните си характеристики и по тях болестта може да се идентифицира като предизвикана от определена доша. Например, когато Вата е въведена в костната тъкан, смесвайки се с Ама, може да доведе до остеоартрит или остеопения.

6. РАЗВИТИЕ (BHEDA)

Буквално означава диференциация. Тук конкретната диагноза е потвърдена. Тази фаза предлага детайлно разбиране на групата на симптоми, които са на повърхността и всички съмнения по отношение на характера на заболяването са елиминирани. Това е последният етап на болестта, който се нарича още етап на усложненията. Заболяването е взело години или дори десетилетия, за да достигне дотук. Налице е тежко увреждане на тъканите и сериозни щети на сротите – каналчетата, захранващи всяка тъкан с прана и хранителни вещества. Целият процес на болестта може да се влоши от токсичните странични ефекти на лекарствата, които се използват, за да го излекуваме. Много от болестите стават трудно лечими и често се превръщат в хронични.

Имайки предвид тези фази на развитието на болестта наш дълг е да полагаме грижи за себе си преди да е станало твърде късно.

В Аюрведа съществува теория за типовете болести, наречена трите пътя на болестта, която дава представа как се определя силата на заболяването и евентуалните шансове за лечението й. Ето повече за нея.

 

ТРИТЕ ПЪТЯ НА БОЛЕСТТА

1.ВЪТРЕШЕН ПЪТ НА БОЛЕСТТА (ANTAR MARGA)

Този път се нарича вътрешен, не защото е вътре в тъканите и органите, а защото храносмилателният тракт образува канал през вътрешността на тялото. Вътрешният път включва целия храносмилателен тракт от устата до ануса. Болестите тук са лесни за лечение, тъй като е възможно те да се разсеят от организма директно през храносмилателния тракт, което е основният път за елиминиране на всички токсини. Те включват основно заболяванията на храносмилателната система. Примери за подобни заболявания са диария, повръщане, кашлица, констипация, болести на коремните органи, тумори, хемороиди, вътрешни абцеси.

2.ВЪНШЕН ПЪТ НА БОЛЕСТТА (BAHYA MARGA)

Външния път на болестта засяга плазмата, кръвта и кожата. Това са външни фактори, защото те се случват на външната част на тялото. Болестите тук са по-трудни за лечение, тъй като дошите вече са навлезли в тъканите. Те включват кожни заболявания, проблеми с лимфната система, токсична кръв, абцеси, фурункули, карбункули, отоци. Дошите навлизат в този път във фазата на разпространението.

3.ЦЕНТРАЛЕН ПЪТ НА БОЛЕСТТА (MADHYAMA MARGA)

Централният път на болестта засяга по-дълбоките тъкани на мускули, мазнини, кости, костен мозък , нервната и репродуктивна тъкан. Нарича се така, защото се случва между външния път – кожата и вътрешния – храносмилателната система, а не защото болестите, които причинява, имат умерен характер. Най-чувствителните точки и органи на тялото, засегнати тук, са главата, сърцето, пикочния мехур, полови органи, ставите и кости. Болестите тук са най-дълбоките и най-трудни за лечение. Най-тежките хронични и дегенеративни болести идват от тази област – всичко от рак до артрит. Болестите тук показват проникване на токсини най-дълбоко в тъканите.

Като цяло Кафа заболяванията са по-леки и засягат главно вътрешната пътека – храносмилателния тракт, въпреки че много от тях също са се отразили на плазмата. Питта заболяванията са умерени и засягат главно външната пътека, особено кръвта. Вата заболяванията са най-тежки и са склонни да повредят по-дълбоките тъкани, по-специално костите и нервите. Трудни състояния за лечение са тези, в които и трите доши са много изострени и са се комбинирали една с друга, ако лечението изисква взаимно противоположна терапия, ако са много дълбоко разположени, ако са засегнати жизнено важни органи, ако страдащите са или твърде едри или твърде слаби, ако са с нестабилна психика.

Болестта идва при нас, за да ни научи на нещо. Силата на Аюрведа е в това, че ни дава шанс да научим повече за себе си и нашата природа и от този план ни дава мъдростта, необходима ни да работим превантивно за нашето по-добро здраве.

 

С любов,

Снимка: www.huffingtonpost.comАко ти е станало любопитно и темите, свързани с Аюрведа и йога са ти интересни, можеш да се включиш в месечния абонамент за статии и новини за предстоящи събития, директно на твоя email.

Абонирай се
октомври 2, 2016|Тайните на Аюрведа|