Аюрведа и ароматите

Как Аюрведа използва ароматерапията за балансиране?

В Аюрведа ароматерапията е на особена почит, може би защото се позовава на твърдението, че обонянието е най-силното и подлежащо на въздействие сетиво. За тази лечебна практика, датираща от преди 5000 години, се говори в древните ведически текстове, в които са описани първите ароматерапевтични методи. Те включвали изгарянето на ароматни билки, цветя, кори и смоли, което се използвало като съпътстващо лечение или като средство, подпомагащо процесите по време на медитация.

Съвременната ароматерапия използва силно концентрирани маслени извлеци от цветя, плодове, билки, треви и дървета, което се постига чрез парна или водна дестилация, екстракция, накисване в базово масло и отлежаване, енфлуридж (намачкване на венчелистчетата на силно деликатни цветове като жасмин и нероли и накисването им в базово масло без аромат).

При досега ни с мириса на етерични масла, посредством обонянието информацията от фините летливи частици се насочва директно към различни центрове на мозъка, което повлиява на чувствата, емоциите, спомените, желанията и настроенията. Този процес също така провокира производството на хормони, които контролират физически и психически процеси в тялото.

Положителните ефекти от ароматните масла могат да бъдат въведени в тялото и чрез втриването им в кожата, но не директно, а разтворени в подходящи базови масла. Молекулите на маслото навлизат в порите и си проправят път към кръвта и лимфната система, а от там достигат до всяка клетка. Така жизнената сила от растенията се разпростира до всички органи и системи, като по този начин ги зарежда и ревитализира.

Аюрведа разглежда ароматерапията като важен балансьор между ума, тялото и емоциите и препоръчва прилагането й в ежедневието под най-разнообразни форми: чрез втриване в кожата като самомасаж (Abhyanga), чрез вдишване на аромати от аромалампи, свещи и дифузери, чрез обграждане със свежи ароматни цветя в дома или работното място, от които да се излъчва истински естествен мирис. Всичко това е добре да бъде съобразено с дошата, сезона, настроението и състоянието.

Трите доши и специфичните аромати за тях:

 

Вата доша Тъй като е изградена от елементите Въздух и Етер, тя се характеризира със студенина, сухота и непостоянство. Ето защо, за да се балансира е необходимо прилагането на сладки, затоплящи и заземяващи етерични масла, каквито са бергамот, камфор, сладък портокал, тамян, сандалово дърво, куркума, ванилия и ветивер. Най-подходящи базови масла са сусамово, авокадово и рициново. Успокояваща и затопляща вечерна вана с 2 капки сандалово дърво, 2 капки нероли, 1 капка жасмин и 1 капка ванилия, биха извършили чудеса за неспокойния Вата – ум.

Питта доша Съставена е от елементите Огън и Вода, носещи горещина, сила и острота. За да се внесе баланс и хармония, тук се прилагат охлаждащи, успокояващи и носещи мекота есенциални масла, каквито са сандалово дърво, чаено дърво, роза, нероли, жасмин, лавандула, иланг-иланг и мента. Подходящи базови масла са слънчоглед, кокос и зехтин. В горещите дни Питта е добре да взима вана с 4 капки иланг-иланг и 4 капки сандалово дърво или да използва аромалампа като смеси по 1 капка от ветивер, сандалово дърво, роза, жасмин и копър, което ще намали гнева и ще създаде една спокойна и мирна обстановка у дома и работното място.

Кафа доша Състои се от елементите Вода и Земя, които носят хладна, тежка и бавна природа. Затова за противодействие се прилагат стимулиращи, затоплящи и пречистващи ароматни съединения, каквито са камфор, босилек, мирта, хвойна, лайка, кардамон и шафран. Базови масла са синапено, бадемово и гроздови семена. Добра рецепта за сутрешно събуждане е 2 капки кардамон, 2 капки мирта и 2 капки иланг-иланг, приложени като вана или внесени в неароматизиран душ гел. Това ще ви държи за дълго време будни и освежени. В студените зимни дни би могла да се използва комбинация от 2 капки камфор, 2 капки евкалипт и 1 капка здравец, приложена в сауна, като се разтваря във ведрото с вода.

Друга рецепта за балансиране на Вата и Питта, както и за облекчаване на безсънието е: 6 капки роза, 2 капки жасмин и 2 капки лайка, приложени в базово масло от жожоба – за Вата или в зехтин – за Питта. Заземяващо и намаляващо страховете действие, което е от най-голяма полза за Вата, би имала следната комбинация: 4 капки пачули, 2 капки сандалово дърво и 1 капка кардамон в базово масло от жожба за масаж или самомасаж.

За подсилване на ефектите от медитативните практики и за по-лесното влизане в тези състояния могат да се прилагат следните етерични масла: тамян, сандалово дърво, лавандула, роза, жасмин, розмарин и ангелика под формата на стикове за горене, аромалампа или свещи с тези миризми.

Ето как фино можем да въздействаме и върху работата на седемте чакри. Жасмин и иланг-иланг са подходящи за коренната чакра, ветивер за харата,  розмарин и лимон за чакрата на слънчевия сплит, нероли за сърдечната чакра, бензое за чакрата на гърлото, сандалово дърво за третото око и роза за коронната чакра. Разтворени в малко базово масло, тези аромати могат да се прилагат на съответната чакра по време на медитация и йога практика, за да се подпомогне тяхното събуждане.

Ароматерапията е една изключително гъвкава и богата система от възможности за въздействие и прилагане на многообразни аромати. Тя провокира към творчество и експерименти. Така че, творете и се наслаждавайте на резултатите.

С любов,Ако ти е станало любопитно и темите, свързани с Аюрведа и йога са ти интересни, можеш да се включиш в месечния абонамент за статии и новини за предстоящи събития, директно на твоя email.

Абонирай се
септември 13, 2015|Тайните на Аюрведа|