Алергиите и аюрведичната гледна точка за тяхното третиране

Как чрез Аюрведа да се справим с алергичните състояния?

Имунната ни система е много фин и сложен механизъм, от чието правилно функциониране зависи нашето здраве и благоразположение. Именно тя се грижи за бързото идентифициране и премахване на нежеланите агенти от външната среда, попаднали в тялото ни като бактерии, вируси, паразити и други. Тя предотвратява тяхното вредно въздействие и ни избавя от по-сериозно развитие на ситуацията.

Понякога, обаче, за да се справи с възникналата заплаха, имунната система може да реагира твърде силно на вещества от околната среда, като полени, плесени, прах и други. В тези ситуации са налице някои неприятни симптоми на алергия, включващи хрема, запушен нос, кашлица, сърбеж, сълзене на очите. Нерядко този преувеличен имунен отговор може да доведе до още по-сериозна симптоматика, свързана с астма, кожни проблеми, като копривна треска и екзема. Алергични реакции могат да се отключат и към различни видове храни, лекарствени препарати, химически вещества.

Стандартната медицина описва механизма на алергиите по следния начин. Организмът произвежда различни видове имунни клетки, които са със специфичен строеж и имат конкретна, отличаваща се от другите видове роля и функция в разнородните имунни процеси – бактерицидни, антивирусни, имунна памет, взаимодействие между отделните типове имунни клетки и други.

Всички имунни клетъчни структури се произвеждат предимно от костния мозък и се отделят в телесните течности. Циркулирайки в телесните органи, под въздействието на локалните хормони, се превръщат в точно определен вид – левкоцити, макрофаги, базофили, еозинофили, хистиоцити, мастоцити, В-лимфоцити, Т-лимфоцити, плазматични клетки и други.

При алергичните процеси участват предимно мастоцитите и еозинофилните клетки, но и много други, тъй като алергията по своята същност е прекалено силна възпалителна реакция. Когато мастоцитите – клетките на алергията, се свържат с вещество-алерген, те се разпадат и умират. Веществото обикновено е някаква белтъчна молекула, чужда за организма, с различен произход – полени,  акари от домашен прах, плесени, храни, латекс, лекарства, отрова на жилещи насекоми, животински косми или каквито и да било други вещества, на които тялото може да реши да реагира чрез свръхреакция.

Във вътрешността на мастоцитите се съдържат мехурчета, пълни с дразнещи вещества (хистамин, простагландини, левкотриени и други), те се разпукват, веществата насищат кръвта и довеждат до проявите на алергията: кихане, сърбеж, усилена слузна секреция от лигавици (нос, фаринкс, бронхи и други), спазъм на мускулни клетки (на бронхи и съдове), обриви и други.

Аюрведичното обяснение за появата на различни алергии също включва неадекватно функционираща имунна система, но за първопричина се посочва натрупването на по-голямо количество специфични реактивен тип токсини, наречени Амавиша, които се различават от обикновените токсини, носещи общото название Ама. Каква е разликата?

Aма се създава от непълноценно храносмилане, поради консумиране на храна, неподходяща за нашия тип тяло или от храни, които са недобре комбинирани и прекалено тежки за смилане. Ако човек не коригира тези грешки в диетата си и начина си на живот,  Ама ще продължи да се натрупва не само в храносмилателния тракт, но и ще се засели в останалите органи и тъкани в тялото, което ще разстрои правилното функциониране на Субдошите (подвидовете доши на Вата, Питта и Кафа). Това може да даде началото на образуването на Амавиша.

Различните алергени като прах, полени и други взаимодействат с Амавиша и това създава съответната алергична реакция. Това взаимодействие може да се случи в различна част на тялото, което дебалансира нормалната фунция на клетките в тази област. Например, ако това се случи в кожата, признаците на реакция са обриви, обезцветяване, грапавост или дразнене. Ако тази реакция се активира в белите дробове, налице са различни респираторни проблеми, а когато се случи в стомашно-чревния тракт, причинява различни видове стомашни неразположения.

Амавиша има и допълнителен ефект върху имунната система, като нарушава нейното нормално действие. Това е и основната разлика между Амавиша и Ама. Ама запушва фините каналчета, наречени сроти, което създава смущения в Дошите, но това не се отразява на химическия баланс на имунната система, докато Амавиша е по-реактивна и по-опасна.

Засегнатата имунна система губи своята адаптивност и способността си да възвърне равновесието при сблъсъка си с внезапната промяна. Например, когато сезоните се променят и нови растения цъфтят и отделят прашец, тези промени в околната среда предизвикват имунната система. При нормални обстоятелства, човек може да се адаптира, но ако имунната система вече е компрометирана от присъствието на Амавиша, тя не може да отговори на сезонната промяна с нормалната гъвкавост, която се изисква при тези състояния и реакцията е алергия.

Аюрведа класифицира алергиите според Дошата, която е утежнила. Възможно е понякога и да е засегната повече от една, но по-често алергичните реакции отразяват нашата собствена конституция Вата, Питта или Кафа. С други думи, Питта преобладаващият индивид е по-вероятно да развие Питта тип алергия, докато Кафа преобладаващият индивид е по-вероятно да страда от Кафа тип алергия. Това е особено актуално, когато преобладаващите ни доши са влошени, но също така е възможно да се развие алергия, които не се корелира с конституцията.

Типове алергии според Дошите

Вата тип алергии – най-често те са свързани със симптоми като оригване, подуване на корема, проблеми с храносмилането, газове, бълбукане на червата, неясни болки в корема,  чревни колики. Те могат също така да включват симптоми като хрипове, главоболие, кихане, шум в ушите, болки в ставите, ишиас, мускулни потрепвания и спазми, безсъние, кошмари.

Дисбалансът на Вата може да предизвика чувствителност към някои храни, особено сурови храни или прием на голямо количество бобови, като черен боб, шарен боб, боб адзуки, както и към някои животински протеини, например свинско месо. Приемът на тези храни също така може да влоши самите алергии от Вата тип, ето защо е добре да се избягват.

Спешните мерки, които трябва да се вземат при наличието на Вата тип алергии, са затопляне, хидратиране, омасляване и забавяне във всякакъв смисъл – на мисълта и на действията. Приемът на чай от джинджифил или женско биле с добавено в него гхии, може много добре да затопли и да противодейства на сухотата на Вата. Най-прекият път за успокояването на Вата е през дебелото черво, защото нейното основно  седалище е в дебелото черво. Добра и много ефективна терапия за Вата тип алергии е клизма с отвара от билката дашамула.

Питта тип алергии – обикновено се появяват, когато горещите и остри качества на алергена влизат в контакт с кожата и впоследствие навлизат в кръвообращението. Този тип алергии често са кожни реакции като уртикария, обриви, сърбеж, алергичен дерматит, екзема и също така могат да включват зачервяване на очите. В стомашно-чревния тракт Питта алергиите предизвикват киселини в стомаха, стомашно разстройство, разстройство на стомаха, гадене или повръщане. Също така Питта тип алергиите могат да провокират появата на горещи вълни.

Високата Питта може да причини чувствителност към храната или алергии към топли, пикантни ястия, цитрусови плодове, кисели плодове, домати, картофи, патладжан и ферментирали храни. Тези храни също могат да влошат съществуващата вече Питта тип алергия, поради което е важно да се избягват.

Когато Питта е висока, най-добрата стратегия е охлаждане отвътре и отвън и прием на Питта успокояващи храни. Тъй като Питта има афинитет към кръвта, пречистването й се оказва много добра стратегия при третирането на алергииите от този тип.  Дори едно най-обикновено кръводаряване може да умиротвори Питта, вместо да се прави аюрведичната традиционна терапия кръвопускане.

Билкови формули, които са предназначени за пречистване на кръвта, също могат да бъдат много ефективни. Например смес от двете билки манджища и нийм в равно съотношение се приема разтворена в топла вода три пъти на ден след хранене. Количеството на сместта от билки е 1/2 чаена. Повече за свойствата на билката нийм, може да прочетеш от статията Нийм – горчивият тоник на Аюрведа.

За успокояване на кожата при алергична реакция може да се използва сока от пресен кориандър. Той охлажда и успокоява цялата система и спомага за оптималния комфорт по време на алергия. Нормализира температурата и баланса на течностите в кожата. Една шепа пресен кориандър се поставя в блендер с около 1/3 чаша вода. Блиндира се добре и сместа се пие 2-3 пъти на ден след хранене. Също пасираният кориандър може директно да се постави върху кожата на засегнатите участъци, за да я успокои.

Масажирането на кожата с масло от нийм е също един чудесен начин за охлаждане на кожата по време на алергия. То е най-охлаждащото от всички аюрведични масла. Има мощен Питта намаляващ ефект, както и много добри имуноподдържащи свойства.  То помага за облекчаване на излишната топлина, смекчаването на Питта и позволява на кожата да се изчисти и подмлади.

Кафа тип алергии – те се влошават най-много по време на пролетния сезон заради активизирането на полените. Кафа алергичните симптоми включват дразнене на лигавицата, сенна хрема, настинка, задръствания, кашлица, инфекция на синусите, задържане на вода, бронхиални задръствания, астма. В храносмилателния тракт Кафа алергиите могат да създадат определена тежест в стомаха и бавно смилане на храната.

Повишената Кафа може да причини чувствителност към храната или алергии към млечни продукти като мляко, кисело мляко, сирене, а също пшеница и други зърнени храни, съдържащи глутен, краставици  или диня. Тези храни с голяма вероятност могат да влошат Кафа алергиите, поради което е важно да се избягват по време на активиране на алергията.

Най-добрата стратегия при наличие на този тип алергии е да се балнасира Кафа чрез въвеждане на топлина и сухота в системата и да се консумира Кафа намаляваща храна. Пиенето на чайове от джинджифил, канела, кардамон, карамфил също може да помогне за премахването на излишната Кафа. Използване на малки количества мед като подсладител служи за пресушаването на Кафа и също може да помогне да се намали чувствителността към местните полени.

За заздравяване на храносмилането много удачна формула за Кафа е трикату. Повече за него може да прочетеш от статията Трикату – аюрведичната формула за добро храносмилане. В допълнение към нея може да се взима и билката пунарнава, която много ефективно изчиства излишната Кафа от гърдите и стомаха и спомага за правилното разпределение на течностите  в тъканите. Пунарнава едновременно помага да се възстанови  силата на обикновено мудния храносмилателен огън на Кафа.

Тъй като основната причина за появата на Кафа алергиите е натрупана излишна слуз в белите дробове, много подходящо би било да се направи пречистване на тялото точно преди пролетния сезон, когато тези алергии разцъфтяват. Как протича един такъв детокс, изпълнен в домашни условия, прочети от статията Как да си направим пролетен аюрведичен детокс?. В останалата част на пролетта оставането веднъж седмично на монодиета с ястието кичари е една чудесна практика за поддържането на Кафа в баланс. Как да си приготвиш кичари, прочети от статията Кичари – ястието за аюрведичен детокс.

В Аюрведа основният начин за изчистване на токсините е чрез метода Панча Карма, което е едно изключително мощно средство за лечение, провеждано под ръководството на аюрведичен лекар. С какъвто и вид алергия да опитваш да се справиш, използвайки аюрведичната мъдрост, най-добре е да се обърнеш към опитен аюрведичен доктор. По-горните описания са предназначени да внесат повече яснота при това нелеко за повлияване състояние.

С любов,Ако ти е станало любопитно и темите, свързани с Аюрведа и йога са ти интересни, можеш да се включиш в месечния абонамент за статии и новини за предстоящи събития, директно на твоя email.

Абонирай се