Iyengar Yoga Logo

Айенгар йога е специфичен стил, наблягащ на правилното изпълнение на асаните. Той е безопасен и щадящ метод за навлизане в по-задълбоченото разбиране на йога практикуването. Името на метода е дадено от учениците на неговия създател Б.К.С. Айенгар. С изключителна задълбоченост той е изучавал древните текстове и Йога сутрите на Патанджали и е прилагал тази мъдрост в практиката си. Така той достига до много дълбоко разбиране за асаните. След като преподава над 75 години на пет континента, той печели световно уважение и признание за постиженията си и прави йога достъпна за всички хора, независимо от техните физически ограничения и възможности.

Няколко са характерните особености на Айенгар йога, които я отличават от другите стилове. На първо място е правилното изпълнение на асаните, състоящо се в точното подравняване на тялото. Друга особеност е по-дългото задържане в позите, за да може изравняването на тялото да бъде постигнато. Използването на различни подпомагащи средства като блокчета, колани, въжета, специални столове, одеяла и други, е важна част от метода, за да се даде средство на всяко тяло с различни възможности да влезе и поддържа асаната правилно и безопасно. Винаги се започва от по-простото към по-сложното. Структурата на часа може да бъде различна в зависимост от целите, които е необходимо да бъдат покрити по време на урока. Повече за създателя и метода, може да прочетеш тук.

Ползите за теб

& Повишава еластичността, здравината и издръжливостта на мускулите

& Подобрява стойката и усещането за изправен гръбнак

& Успокоява ума и в същото време увеличава концентрацията

& Практикуващият научава как правилно да изпълнява асаните, така че да има максимална поза от практикуването им

& Използването на подпори прави метода подходящ и за хора с не толкова развити физически възможности

& Безопасен подход на работа, заради постепенното навлизане към по-сложни практики

& Съобразяване с индивидуалните специфики на всеки

Видео: Айенгар йога

За да станеш Айенгар йога преподавател се изисква много време, усърдие и практика. Кандидатът трябва да има минимум три години опитност и практика с Айенгар йога преди да се включи в специализирана обучителна програма. Самото обучение трае около три години. По време на сертифициращия изпит е необходимо да се покрият доста високи критерии, свързани с безупречна лична практика, добро подравняване в позите, достатъчно дълго задържане в тях,  добра концентрация, психическа и физическа издръжливост, ясни и точни инструкции по време на преподаването, бързи и точни корекции, високо ниво на познаване на материята.

Моят сертифициращ изпит бе положен през август 2018 година пред комисия от трима старши преподаватели, назначени от Английската Айенгар йога асоциация: модератор – Шийла Хасуел, изпитващи: Ерика Репаси и Лин Крадок. Беше изключително вълнуващо преживяване, което вероятно ще запомня за винаги. Изпита беше успешно взет и с голяма радост мога да обявя, че сертификатът ми за Айенгар йога преподавател  Introductory Level 2 е вече факт. Прилагам горното лого в потвърждение на това. На него е изобразен силуета на Б.К.С. Айенгар в Натараджаасана. Това лого се предоставя за ползване само от сертифицирани преподаватели в този метод и правата за него се контролират от съответната федерация/асоциация, към която учителят принадлежи. По настоящем аз съм член съм на Унгарската Айенгар йога асоциация.

Разбира се, с взимането на този изпит обучението не приключва, а напротив. Това е само началото на пътя, защото много ясно разбираш с всичките си клетки, че носиш отговорност за правилното разпространение на метода. Ето защо аз избрах да продължа нататък обучението си, посещавайки многобройни семинари и курсове, посветени на различни аспекти на задълбоченото изучаване на тази магия, наречена Айенгар йога. Очаквам с нетърпение всички, които искат заедно да навлезем в дебрите й.

Актуалният ми график за групови занимания е:

Понеделник и сряда от 18:30 до 20:00 ч. – Здравословен център Витарама на ул. Петър Берон 9

Вторник и четвъртък от 07:30 до 09:00 ч. –   Сантоша йога Лозенец на  ул. Крум Попов 56-58.

Вторник и четвъртък от 18:30 до 19:30 ч. – Сантоша йога Лозенец на  ул. Крум Попов 56-58.

Индивидуални часове също са възможни с предварителна уговорка.