Loading...

Айенгар йога класове

 

Iyengar Yoga Logo

Айенгар йога е специфичен стил, наблягащ на правилното изпълнение на асаните. Той е безопасен и щадящ метод за навлизане в по-задълбоченото разбиране на йога практикуването. Името на метода е дадено от учениците на неговия създател Б.К.С. Айенгар. С изключителна задълбоченост той е изучавал древните текстове и Йога сутрите на Патанджали и е прилагал тази мъдрост в практиката си. Така той достига до много дълбоко разбиране за асаните. След като преподава над 75 години на пет континента, той печели световно уважение и признание за постиженията си и прави йога достъпна за всички хора, независимо от техните физически ограничения и възможности.

Няколко са характерните особености на Айенгар йога, които я отличават от другите стилове. На първо място е правилното изпълнение на асаните, състоящо се в точното подравняване на тялото. Друга особеност е по-дългото задържане в позите, за да може изравняването на тялото да бъде постигнато. Използването на различни подпомагащи средства като блокчета, колани, въжета, специални столове, одеяла и други, е важна част от метода, за да се даде средство на всяко тяло с различни възможности да влезе и поддържа асаната правилно и безопасно. Винаги се започва от по-простото към по-сложното. Структурата на часа може да бъде различна в зависимост от целите, които е необходимо да бъдат покрити по време на урока. Повече за създателя и метода, може да прочетеш тук.

Ползите за теб

& Повишава еластичността, здравината и издръжливостта на мускулите

& Подобрява стойката и усещането за изправен гръбнак

& Успокоява ума и в същото време увеличава концентрацията

& Практикуващият научава как правилно да изпълнява асаните, така че да има максимална поза от практикуването им

& Използването на подпори прави метода подходящ и за хора с не толкова развити физически възможности

& Безопасен подход на работа, заради постепенното навлизане към по-сложни практики

& Съобразяване с индивидуалните специфики на всеки

За да станеш Айенгар йога преподавател се изисква много време, усърдие и практика. Обучението трае минимум две години и половина. Изпитът бе положен през август 2018 година. С голяма радост и вълнение мога да обявя, че сертификатът ми за Айенгар йога преподавател  Introductory Level 2 е вече факт. Прилагам горното лого в потвърждение на това. То принадлежи и се предоставя за ползване само от сертифицирани преподаватели в този метод. Очаквам с нетърпение всички, които искат да се потопят в магията на този изключителен дар, завещан ни от неповторимия Б.К.С. Айенгар. Актуалният ми график е:

Вторник и четвъртък от 07:30 до 09:00 ч. – в йога студио “Сантоша“ с адрес ул. Бенковски 11.

Вторник и четвъртък от 17:00 до 18:00 ч. – в йога студио “Сантоша“ с адрес ул. Бенковски 11.

Вторник и четвъртък от 18:50 до 20:00 ч. – в йога студио “Амара“ с адрес бул. Витоша 45 (входът е през пицария Уго).

Индивидуални часове също са възможни с предварителна уговорка.